Google past Android aan onder druk

Google gaat het mobiele besturingssysteem Android aanpassen, onder druk van de Europese Commissie. Het bedrijf kreeg vorig jaar een recordboete vanwege machtsmisbruik.

Gebruikers van een Android-telefoon in Europa worden in de toekomst actief gevraagd of zij andere browsers of zoekmachines willen installeren.

Doordat Google Search en Chrome standaard als zoekmachine en browser zijn ingesteld, is de dominantie van deze twee Google-producten te groot, vindt de Europese Commissie. Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft Google telefoonfabrikanten sinds 2011 illegale beperkende voorwaarden opgelegd.

Google eiste dat de fabrikanten browser Chrome en zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets installeerden om gebruikers toegang tot appwinkel Google Play te bieden. Daardoor kreeg Google een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten.

Forse boete vanwege oneerlijke concurrentie

In 2018 kreeg Google nog een boete van ruim 4,3 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met besturingssysteem Android.

“Minder dan 1 procent van de gebruikers gaat een appwinkel in om een andere zoekapp te downloaden”, zei Vestager destijds. “De meeste smartphonebezitters blijven de standaard meegeleverde software gebruiken.”

Momenteel draait ongeveer 80 procent van alle mobiele apparaten op Android.

Google moet Android  verandere kylianswebdesign.nl
Google moet Android aanpassen. Lees meer op onze website (kylianswebdesign.nl)

bron: nu.nl

Lees ook onze andere artikelen